top of page
  • Mikael Bisp

EquinoxFakta

Udgiver: Plan B Games Udvikler: Reiner Knizia

Reiner Knizia står bag mere end 600 forskellige spil og bøger, heriblandt Lego, Lord of The Rings og Star Wars licenserede spil. Tyskeren har vundet priser for mange af sine spil over hele verden. I de sidste par uger har mig og min familie spillet et af hans nyere brætspil, Equinox. Et spil hvor du skal forsøge at forudsige hvem der vinder turneringen i den magiske skov, en turnering som udspilles ved hvert jævndøgn hvor mystiske skabninger mødes for at skabe legender. En brætspils udgave af et traktortræk i Jylland, hvor Jens Gårdmands søn skal slå Jytte på sin 30 år gamle toptunede Massey Ferguson, det er her rigtige legender skabes.Spillet består af 199 kort, 25 sten (i 5 forskellige farver), 5 poser og et regelhæfte. I mine øjne er det et ufatteligt smukt spil, kortene er smukt illustrerede, sten føles glatte og tunge, poserne til stenene er bløde og af god kvalitet, ja selv spilæsken er smuk. Kortene er ikke kun smukke, de er også store og af god kvalitet, der skal mange timers spil til før de er slidte og ødelagte. Equinox er et smukt designet spil af høj kvalitet. Der medfølger også et regelhæfte, i den nordiske er der 4 stk., et på hvert sprog, og de er ikke særlig tykke, vi snakker om et regelhæfte på fire dobbeltside A5 ark, hvor de fleste sider er eksempler på hvordan man spillet kort i Equinox. Så du skal ikke være bange for at blive forvirret at et indviklet regelhæfte med alt for mange forklaringer.

Når det så er sagt, så sidder jeg her med et lille problem, hvordan skal jeg lige forklare hvordan det her spil fungerer? Jeg har faktisk skrevet den her anmeldelse 3 gange før, hvor jeg efter at have læst dem igennem, måtte kassere dem fordi jeg ikke helt forstod hvad spillet gik ud på. Det er et rimeligt simpelt spil, men det er svæt at forklare fyldestgørende uden at forvirre læseren, en video vil måske have været nemmere. Men nu er det her altså en skreven anmeldelse, så jeg vil da gøre mit bedste for at nedfælde nogle sætninger som kan forklare spillets gang.De 199 kort som følger med i spillet er fordelt i 6 forskellige kort kategorier: 14 Champion kort, 154 Skabingskort, 11 Kamæleonkort, 3 Trækort, 6 Rækkekort, 11 Forsvindingskort. I spillets start vælger hver spiller en pose med 5 forudsigelsessten, herefter vælges der 8 tilfældige championkort. Champion kortene placeres i en række på bordet, og ved siden af disse placerer man så de 6 rækkekort. Disse kort tilsammen udgør nu ”spillepladen”. Skabningskort, kamæleonkort og trækort blandes sammen og placeres i en trækbunke, samt en bunke med de 11 forsvindingskort. Hver spiller trækker 8 kort fra trækbunken, nu er man klar til at starte et spil Equinox.Et spil foregår over fem runder, hvilket er illustreret af rækkekortene, og en spillers tur er opdelt i fem faser. Det første fase er forudsigelsesrunden, hvor spilleren kan placere en af sine sten på et af championkortene, dette betyder at man satser/forudsiger at denne champion er blandt de sidste champions når alle fem runder er afsluttet. Der kan kun placeres en sten på hver skabning i en runde, bortset fra i den første runde, hvor man også kan lave en hemmelig forudsigelse, man tager et kort fra sin hånd og placerer den med forsiden nedad og placerer en sten på den, på den måde kan de andre ikke se hvem man har satset på. Man får point alt efter hvor tidligt man satsede på en champion, satsede man i første runde (den hemmelige satsning) får man 5 point, i næste runde 4 point osv. Indtil næstsidste runde hvor en forudsigelse kun har en værdi af 1 point. I sidste runde kan man ikke forudsige, i den rudne afgøres spillet, og point bliver talt sammen. Så det gælder om at satse rigtigt i de første runder for at vinde spillet. For at gøre det hele en smule mere forvirrende, så har hver champion en særlig evne, denne evne kan man bruge hvis man har kontrol over en champion. Man får kontrol ved at være den spiller som har den højeste antal forudsigelsespoint på denne champion. Hvis spiller 1 har satset på Twinz i runde 1 og 2 så har denne spiller 7 point på Twinz, og med mindre andre har flere point satset på Twinz, så kan spiller 1 nu bruge Twinz's særlige evne. Her kommer de hemmelige forudsigelser ofte i spil, man kan nemlig vælge at vise sin hemmelige forudsigelse i første fase af ens omgang, på den måde kan man få 5 ekstra point på en champion, så man kan tage kontrol over den særlige evne.

Fase 2 af en omgang er lidt mere simpel, man spiller et af sine kort. Hvert skabningskort har et billede af en champion og en værdi på sig, jo højere værdien des bedre er kortet. Har man et Twinz kort kan man placere den i rækken ud for Twinz champion kortet. Når en runde slutter, elimeneres den champion med den mindste værdi. Så har man lavet en forudsigelse på Ursus i en en runde, gør man klogt i at placere et Ursus skabningskort med en høj værdi i denne kolonne, ellers risikerer man at Ursus bliver elimeneret og man ikke får point, for de forsudsigelser man har lavet på Ursus ved spillets afslutning. Har man kontrol over den champion man spiller et kort på, så kan man aktivere den særlige evne, alle evnerne er forskellige og forklares på bagsiden af regelhæftet.Istedet for at spille et skabingskort, kan man spille et trækort eller et kamæleonkort. Der er 2 typer trækort, den ene giver spilleren mulighed for at trække et allerede spillet kort op på sin egen hånd, på den måde kan man fjerne point fra en anden champion eller få et godt kort fra en allerede færdigspillet runde. Den anden type trækort tvinger folk, som har lavet en hemmelig forudsigelse på den champion man spiller kortet på, til at vise deres hemmelige forudsigelse. På den måde kan man skifte kontrol over en champions evne. Kamæleonkort kan placeres på alle champions, de har forskellig værdi som skabingskort, men kan bruges på alle champions. Deusden så kan den spiller som placerer et kort ovenpå et kamæleonkort ikke bruge den særlige evne, fordi denne er blevet neutraliseret af kortet.Er du stadig med? Nu begynder fase 3 nemlig. Den simpleste fase hvor du kan vælge at smide op til 3 skabningskort, som tilhører skabinger der er blevet elimineret. Herefter begynder fase 4, træk kort indtil du har 8 kort på hånden. I fase 5 elimeres en champion hvis det er muligt. Hvis en hel række er fyldt op med kort, så tjekker man om der er en champion der har den laveste værdi, er dette tilfældet bliver denne champion elimineret og der placeres et forsvindingskort under denne i de resterende runder. På den måde vil der til sidst kun være 3 champions tilbage i runde 5. Hvis der er kort på alle champions i en runde, men to eller flere har samme værdi, så slutter runden først når en champion har den laveste værdi.

Nå runde 5 er afsluttet (eller alle kort fra trækbunken er spillet), så tælles der point. Man får kun point hvis man har placeret sine sten på en af de Champions som er tilbage i runde 5. Vinderen er spilleren som fik flest point, den som var bedst til at forudsige vinderen af turneringen.Jeg ved godt du sikkert sidder meget forvirret lige nu,og måske forgæves forsøger at forstå de regler jeg lige har forklaret, det skal du dog ikke tage så tungt. Spillet er faktisk rimeligt nemt at spille, men meget svært at forklare. De første 2-3 spil vil blive brugt på at lære reglerne, men herefter så vil alle spil foregå meget nemmere og bliver dermed sjovere. Vi havde specielt problemer med at forstå de forskellige evner som de forskellige Champions har, de står forklaret på bagsiden af regelhæftet, men de er ikke helt nemme at forstå før man har prøvet at bruge dem i spillet.

En runde i Equinox kan hurtig blive intens, hvor man forsøger at placere de højeste kort ud for sin foretrukne champion, samtidig med at man forsæger at smide lave værdi kort på de champions man gerne vil eliminere. Specielt når evner og special kort kommer med i runderne, så udvikler spillet sig til at blive en ophidset affære, hvor man bliver snydt af modspillere og hele tiden skal være meget opmærksom, ellers mister man den champion man har satset på. En runde kan godt tage lang tid, hvis der f.eks. Ikke er nogen som spiller et kort på en bestemt champion, og runden kan jo først afsluttes når der er spillet et kort på alle 8 champions.

Equinox er et underholdende spil, som kan spilles af 2 til 5 folk, men som tilfældet er med de fleste spil, så er det her spil også bedst med et højt antal spillere. Det er først her at spillet bliver rigtig sjovt, hvor man kan snyde de andre spillere, hævne sig fordi de eliminerede din foretrukne champion eller bruge en særlig evne til at vende hele spillets gang. Når man er 2 spillere så er det ikke helt så underholdende, der mangler hurtigt spænding og spillet er oftest afgjort i de første runder, men med den rette ven så kan de sagtens være underholdende når man kun er 2 spillere.Vi elskede Equinox i vores hjem, det er dog ikke et perfekt spil. I starten var jeg vild med de store smukke kort, men så snart vi var i gang med et spil, så ønskede jeg faktisk at de var mindre. Arealet hvorpå Equinox spilles er meget stort, fordi kortene er så store. Vores spisebord var faktisk en smule for småt, så vi spillede det hellere på gulvet, hvilket ikke altid er så smart hvis man har en husdyr i sit hjem. Vores hund flyttede flere gange rundt på kortene, og det var ikke altid lige vellidt. Men nu er det her spil nok beregnet til brætspils entusiaster, og de har for det meste et stort spillebord, så det er forhåbentlig kun i vores hjem at det er et problem. Det er ikke kun med spillearealet at kortene er et problem, der er rigtig mange af dem, og de skal blandes i EN bunke før hvert spil. 168 store smukke kort som skal blandes er ikke altid lige nemt, det ender ofte med at flere kort ligger i rækkefølge fordi man ikke kan blande dem ordentligt. Men som sagt, er man garvet brætspiller så er dette helt sikkert ikke et problem, men for en familie som skal have et hyggespil en aften, så er det desværre ikke perfekt.

Jeg kan kun varmt anbefale Equinox, vores familie har haft mange timers fornøjelse ud af dette spil, og vi vil helt sikkert finde spillet frem i fremtiden. Et smukt spil som oser af kvalitet og dybde, her er underholdning til de fleste typer af spillere.

 

Et af årets bedste titler

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

Comments


bottom of page