top of page
  • Mikael Bisp

F1 22



Fakta

Udgiver: Electronic Arts Udvikler: Electronic Arts Platform testet på: PS5 Tilgængelige platforme: PS4, Xbox One, Xbox Series S/X, Steam

Formel 1 i år 2022 skulle være begyndelsen for en ny æra inden for sporten, nye biler som skulle forbedre oplevelsen for køreren og tilskueren. Det samme gør sig gældende for F1 spil serien på PC og konsol, dette skulle gerne være begyndelsen på en ny æra, hvor udvikleren lover store forbedringer over hele banen. Jeg er ikke helt på samme niveau som Max Verstappen eller Charles Leclerc når det kommer til Formel 1, heller ikke når det kommer til oplevelser med denne spilserie, man kan måske sammenligne mig med Latifi, da jeg kun har gennemført et enkelt formel 1 spil, og det var tilbage i 2016 på Playstation 4. Nu har jeg spillet F1 22 på min Playstation 5, du kan her læse min anmeldelse af spillet.



F1 22 byder på en del forandringer i forhold til de foregående spil, hvis du var fan af historiedelen i spillet (Breaking point), så må jeg nok skuffe dig, denne del er nemlig væk, i stedet har de udviklet noget de kalder F1 Life. F1 life er en slags mini-sims del, hvor du pimper din spiller og et udstillingsrum. Du kan designe din spilfigur præcis som du ønsker, for herefter at klæde ham i dyrt designer tøj. Men åbenbart er dette ikke nok i livet hos en virtuel formel 1 kører, man skal selvfølgelig også designe udstillingslokalet. Her skal vælges en sofa, en lampe, en reol, et tæppe og en Supercar. Dette synes udvikleren af F1 22 var vigtigere end at inkorporere en historie del, hvorfor også bruge tid på at fortælle en spændende historie, når man kan sælge en flot PH-lampe og pimpe sig med de nyeste Puma sko? For at være helt ærlig så er denne del af spillet fuldstændig overflødig og uden nogen form for substans, det er et forsøg på at sælge tøj og møbler til spilleren via den integrerede butik i spillet, ja du kan bruge dine hårdt tjente sparepenge på at købe ting i spillet. Det er kun kosmetiske ting og du kan låse op for dem i spillet, ved at opnå forskellige ting igennem en sæson i spillet, eller købe dem for rigtige penge. Andre spillere kan så gå online og ”besøge” dit hjem og se de ting du har erhvervet dig, det er faktisk det eneste du kan bruge det til. Du kan ikke engang bruge det når du kører online løb, det er kun et virtuelt showroom som kan besøges af andre spillere, der gerne vil se hvordan det ser ud hjemme hos dig. Jeg brugte måske 10 min. på F1 Life, men desværre så bliver man hele tiden mindet om denne del, der popper konstant meddelelser op om at man har låst op for en ny genstand eller at der er kommet nye ting i butikken. Så selv om man vælger ikke at bruge tid på at pimpe spillet, så bruger spillet masser af din tid på at fortælle dig at du burde altså pimpe dig.



Heldigvis er selve køreoplevelsen meget bedre, hvilket også er den vigtigste del af spillet. Man kan vælge om man vil spille igennem en fuld Formel 2 sæson før man prøver kræfter med Formel 1, man kan også vælge at køre med 2021 udgaven af bilerne. Så allerede fra første minut i spillet har man flere valgmuligheder som kan forlænge spilglæden. Jeg valgte at hoppe direkte i sædet på en spritny 2022 Formel 1 bil, jeg kasserede George Russel og tog plads ved siden af Lewis Hamilton i den nye Mercedes bil. Fordi jeg ikke har spillet et Formel 1 spil i mange år, så valgte jeg at begynde med den letteste sværhedsgrad. Det skulle dog vise sig at være en dårlig ide. En løbsuge starter med 3 mulige træningsløb på banen, herefter kan man køre en kvalifikation omgang og endelig slutte med selve løbet. Der er dog enkelte baner som hvor man har mulighed for at køre et ”sprint” løb, præcis som de rigtige kørere gør i virkeligheden. Mit første forsøg med spillet endte med at jeg havde kvalificeret mig til en første startplads, med en tid som var flere sekunder hurtigere end resten, løbet endte med at jeg stod øverst på skamlen, LANGT foran de andre kørere. Det var en smule kedeligt og slet ikke udfordrende, værst af alt så blev Latifi kåret til løbets bedste kører, så jeg vidste at det slet ikke var realistisk. Derfor skruede jeg sværhedsgraden op til det næste løb, nu fik jeg endelig en smule konkurrence, og dermed blev spillet til en meget bedre oplevelse. Jeg skulle reelt kæmpe om placeringer og passe på at jeg ikke blev overhalet fordi jeg tog et sving forkert eller bremsede for tidligt/sent.

Selve køre oplevelsen er rigtig god, bilerne reagerer perfekt og man føler at man har kontrol over verdens hurtigste racerbil. Jeg spillede som sagt på Playstation 5, jeg har ikke noget rat til denne konsol så jeg måtte spille med en af mine Playstation 5 controllere, det er heldigvis en fornøjelse. Den haptiske feedback er medvirkende til at man lever sig endnu mere ind i spillet, man føler (og hører) når man giver gas, bremser, skrider ud og når man kører på de såkaldte curbs på banerne, hver eneste detalje føles anderledes og bidrager til at selve køre oplevelsen er endnu bedre. Fart fornemmelsen er fænomenal, hvilket specielt kan ses hvis man prøver en af de Supercars som man kan pimpe sin udstilling med. Supercars kan nemlig prøvekøres på forskellige baner, her forsøger udvikleren at emulere virkelighedens ”Pirelli Hot Lap” dage. Selv om det er nogle af verdens hurtigste ”normale” biler man kan køre i, så føles det som om man kører i en gammel Fiat 500. Bilerne sejler på vejen, de klistrer ikke til asfalten som en Formel 1 bil gør, det føles forkert at køre i disse biler efter man har siddet bag rattet på en moderne Formel 1 bil. Derfor føles denne nye tilføjelse i spillet endnu mere ”spildt”, der er ingen fornøjelse forbundet med at køre i disse Supercars, hvem gider at køre i en Mercedes-AMG GT Black Vantage safety car når man kan køre i en Red Bull Formel 1 bil? Man køber jo et Formel 1 spil for at køre Formel 1 biler.



En meget vigtig detalje i bil-spil er modstandernes intelligens, når man kører online er dette selvfølgelig betinget af de spillere man kører løbet med. Noget helt andet er den kunstige intelligens når man kører mod computeren. Da jeg spillede F1 22 omkring udgivelsen så levede den kunstige intelligens ikke helt op til mine forventninger, det var som om man ikke havde en levende chance for at matche modstandernes fart på lige strækninger, man kunne kun overhale i sving hvilket føltes meget forkert. Der er dog kommet flere patch til spillet, en af disse har forbedret den kunstige intelligens, nu føles det fair og mere realistisk, man kan overhale en dårligere chauffør/bil overalt på banen.

Jeg et meget glad for at spillet tilbyder en splitscreen funktion, jeg brugte denne til at udfordre min døtre i spillet. Vi havde nogle seriøst fede løb mod hinanden, løb hvor vi grinte, bandede og hånede hinanden, ting som er fedt når man sidder i samme rum og spiller med/mod hinanden, men mindre fedt online mod fremmede spillere. Selv min 12 årige datter var med på at spille et Formel 1 spil med mig, fordi man kan indstille sværhedsgraden for den enkelte spiller, så det bliver en smule fair under løbet. Desværre (for mig) så betød det også at hun nemt kunne skubbe mig af banen eller smadre min bil, uden at hendes bil blev beskadiget, mine løb stoppede derfor allerede i første sving fordi hun havde torpederet mig.

Grafisk er spillet virkelig flot, lakken på bilen og chaufførens hjelm skinner i solen, banerne ligner de virkelige baner, regn og natløb er et fantastisk skue. Folk som kommer gående forbi TV-skærmen kan nemt forveksle spillet med et rigtigt løb. I nogle af mellemsekvenserne hvor man ser pitcrew arbejde eller når man f.eks. ser præmieoverrækkelsen, plages spillet af en smule screentear. Screentear er noget som virkelig generer mit gamerøje, og det er desværre tilstede flere steder, heldigvis ikke under selve løbet. Løbene vises med 60fps og det ser knivskarpt ud på et 4K TV, når du spiller med splitscreen er det dog ikke med 60fps, her er det tydeligt at udviklerne har sænket dette en del for at det skal fungere i splitscreen, det generede dog ikke mig fordi vi havde nogle sjove interne løb hjemme i min stue.



F1 22 er en flot gengivelse af den virkelige sport. Desværre hæmmer F1 Life spilleglæden, det er en unødvendig irriterende spilmode som ikke bidrager til at spillet bliver bedre. Jeg kan sagtens leve uden historiedelen i et Formel 1 spil, men når den erstattes af noget så ligegyldigt som et mini-sims spil, så skuffer det den her anmelder. Hvis du kan se bort fra F1 Life så er F1 22 et solidt Formel 1 spil, så hvis der er gemt en lille virtuel Max Verstappen inde i dig, så er det ikke nødvendigt at gå til en eksorcist, du kan uddrive den lille djævel med en omgang F1 22 på konsol eller PC.

 

Flot, men med nogle irriterende elementer der trækker oplevelsen ned.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page