top of page
  • Forfatters billedeAnders Isaksen

Forza Horizon 5


Fakta

Udgiver: Microsoft Games Studio Udvikler: Playground Games Platform testet på: Xbox Series X Tilgængelige platforme: Xbox One, PC

Lad mig begynde med en indrømmelse: Jeg er ikke til bilspil.

Det er såmænd ikke fordi jeg ikke kan lide at køre bil i virkeligheden, men når jeg spiller, er det bare helt andre ting der fænger mig. Bevares, jeg har da spillet en del af slagsen gennem årene, og har da også haft en vis fornøjelse dermed. Men kurven former sig altid ens: Efter en lille times tid keder jeg mig hæsligt.

Det var faktisk samme oplevelse jeg havde af Forza Horizon 4. Ja ja, jeg ved da godt det var Open world og man kunne udfordre andre og alt det der. Men at drøne rundt i Downtown Abbey land og blive lammetæsket af diverse fart afhængige tosser var ikke noget der holdt min interesse mere end en times tid. Selve den åbne verden var også ret ligegyldig da det reelt “bare” var Englands landlige områder man drønede rundt i. Derfor var det også noget tøvende jeg sagde ja til at anmelde Forza Horizon 5. Ud over en nysgerrighed omkring det grafiske indtryk, var jeg ret ligeglad med titlen og derfor var jeg bange for, at jeg ikke ville kunne give spillet den dækning det fortjener.

Og lad det være sagt med det samme: Nej jeg kommer ikke til at fortælle dig hvorvidt en BMW i8 føles realistisk i svingene, eller om tuning delen føles passende i forhold til de egenskaber, diverse motorer ville have i den virkelige verden. Jeg aner det ikke og det interesserer mig ikke. Vil du have en vurdering af spillet fra en bil entusiast må du nok søge andet steds. Det jeg til gengæld kan give dig er en vurdering af hvad min personlige oplevelse har været af spillet indtil videre. Til min kæmpe store overraskelse, har jeg gevaldig svært ved at slippe spillet.


Selv for mig, for hvem bilspil ikke rigtig har den store interesse, er spillet en kæmpe fornøjelse. Heldigvis er det ret nemt for mig at fortælle hvorfor da det er ret simpelt: Spillet formår at holde det løfte Forza Horizon 4 allerede gav, men for mig personligt ikke indfriede. Nemlig at den åbne verden var en aktiv og værdigfuld del af præmissen. Modsat 4, er ovenstående i særdeleshed tilfældet med 5.

Det kæmpestore arbejde med at gengive det smukke og alsidige Mexico har virkelig lønnet sig. Her er utallige detaljer og nye steder at finde. Det være sig templer i junglen, små byer med smukke vægmalerier, gamle nedlagte flyvebaner, bjerge med stentavler og alt muligt andet godt.

Med andre ord, er der incitament til at udforske. Lysten til at tage sin yndlingsbil ud af garagen og bare køre derudaf og finde nogle nye spændene ting er til stede. Det hjælper naturligvis også på det hele, at det grafisk er blødende smukt. Forza Horizon 5 er noget af det flotteste vi har set på de nye konsoller. Det er, allerede nu, det spil jeg har brugt mest tid på fotomodus i. Vi er vant til at bilerne i bilspil ser rigtig godt ud. Det var allerede tilfældet med Driveclub til PS4. Men det her er på et langt højre detaljeniveau, og denne gang er omgivelserne kommet med.


Verden er ufatteligt detaljerig og grafikken er absurd smuk. Bjerge, floder og himmelen ligner noget fra et fotografi mere end computer genereret grafik. I øvrigt kører spillet rigtig godt uanset om man vælger performance modus eller kvalitetsmodus. Jeg kan normalt ikke udstå 30 fps, men de er maskeret bragende flot i kvalitetsmodussen her. Dog, vil jeg sige, at man sagtens kan gå ned på performancemodus og få 60 fps. Spillet er stadig bragende smukt.

Lyden fejler heller intet. Motorlydene lyder for mit uprofessionelle øre rigtig fine og der er et væld af radiostationer med en kæmpe vifte af forskellige stilarter at vælge mellem. Igen en faktor der er med til at nære lysten til blot at køre afsted. Man kan slappe af i Forza Horizon 5. Og det er i virkeligheden det, jeg har savnet ved bilspil indtil nu. For sådan nyder jeg også alt køre bil i virkeligheden. Bare køre afsted til nye ukendte destinationer mens musikken gjalder fra højtalerne. Men hva nu hvis man ikke er mig? Er der også mulighed for at ræse? Ork ja. I stor stil! Her er masser af forskellige typer ræs at kaste sig over. Der er både en kampagne at følge, men også tilfældige ræs som kan være alt fra off road rally kørsel til ræs gennem små byer eller decideret ræs på ræserbaner. Det vil sige, at uanset om man er typen, der elsker at køre dørtræk i Esbjerg eller mere er til en stille tur i det nordsjællandske, kan man få stillet sulten.

Desuden er der mulighed for drift udfordringer eller fototure. Eller man kan kaste sig over de utallige missioner, der låser op for penge til at købe biler, udstyr til disse eller nyt tøj til din avatar og så videre.


Desuden er der en slags lykkehjul man kan vinde ture til, hvor man også kan vinde penge og nye biler. Ret hurtigt får man masser af nye biler at lege med og penge til at købe lige den bil man har forelsket sig i.

Vil man ræse mod andre er der er også rig mulighed for det. Man kan, ligesom i 4eren, udfordre andre man møder i den åbne verden eller tilmelde sig ræs. Der er også blevet plads til den battle royal modus der var en del af 4eren her.

Desværre var mængden af spillere ret lav da jeg testede spillet, eftersom det var før release, så jeg kunne ikke rigtig teste hvordan disse modi fungerede. Det samme gælder den nye tilføjelse Creative Mode, som jeg faktisk havde glædet mig enormt meget til. Her kan spillerne selv lave nye baner og nye spiltyper og baner. Desværre er denne lukket inden releasen og derfor kunne jeg heller ikke teste denne. Øv!


Selve køredelen føltes godt.

Der enormt stor forskel på de forskellige biler og en el bil føles korrekt anderledes fra en motordrevet bil. Samtidig er der et utal af indstillinger man kan ændre på, alt efter hvor realistisk eller arkadeagtig end oplevelse man ønsker. Det samme gælder en stor mængde indstillinger til at hjælpe spillere med forskellige udfordringer så disse også kan opleve glæden ved dette spil. Dejligt at der er blevet tænkt over inklusion i denne titel.

Selv om jeg ikke kunne prøve Creative Mode og mine muligheder for at køre mod andre var begrænset, har jeg alligevel haft langt mere sjov med dette bilspil end med noget andet jeg har prøvet af slagsen. Er man til hyperrealisme, tror jeg måske man skal kigge mere til Azetto Corsa serien, men for alle andre er jeg ikke i tvivl om dette er det ultimativ bilspil. Selv hvis du ikke normalt er til bilspil så giv det her en chance alligevel.

 

Forza Horizon 5 er et af årets bedste spil og det bedste bilspil til dato.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

Comments


bottom of page