top of page
Aili

Fringers



Fakta

Udgiver: Abacus Udvikler: Asger Harding Granerud, Daniel Skjold Pedersen

”Tag den ring og lad den vandre fra den ene til de andre”.

Sådan lød en gammel sangleg fra barndommens erindringer, og selvom dette spil intet har med sang at gøre så handler det i den grad om ringe som skal vandre.

Fringers er et farverigt og anderledes samarbejdsspil fra Abacusspiele for hele familien. Spillet er let at gå til, og handler i al sin enkelthed om at flytte ringe på jeres fingre imellem jer så det passer med det kort med det ring-mønster i har trukket fra kort-bunken, inden tiden render ud.



Kortene i spillet har tre farver: grøn, gul og rød, som symboliserer sværhedsgraden i mønstrene. Grønne kort viser et finger-mønster med kun en ring på hver finger. Gule kort viser kort med én finger med to ringe, og en finger som ikke må indeholde en ring. De Røde kort, som er de kort med spillets højeste sværhedsgrad, viser én finger som kan indeholde op til 3 ringe, og hvor op til 2 fingre ikke må besidde en ring. Det vil være en rigtig god idé at starte ved at lære spillet at kende med de grønne kort, og senere opgradere spillet ved at blande kortene med flere sværhedsgrader for at give spillet mere udfordring og uforudsigelighed.


Set up

Man starter spillet med de grønne kort, ved at lægge lige så mange hvide tidsringe som der er spillere, i en række på midten af bordet, hvor timeglasset skal placeres i den første ring. Spillets andre ringe har fem farver, og for hver spiller som deltager, skal der lægges en ring i hver farve pr. spiller ned i stofposen. Så hvis i er fem spillere, skal der lægges 5 røde ringe, 5 gule ringe, fem lilla ringe, 5 sorte ringe og til sidst 5 turkisfarvede ringe ned i posen. Efter tur skal hver spiller stikke højre hånd ned i posen, og helt uden at kigge skal i tage 5 ringe på fingrene fra posen i en vilkårlig placering, dog skal mindst 3 fingre bære ringene hvor de skal forblive på fingrene som i valgte dem fra posen.

Placer stakken med jeres blandede grønne kort med ringmønstre med billedsiden nedad, i skal nu vende det øverste kort fra jeres kortbunke som viser en hånd med ringe og farver i en særlig rækkefølge og målet er at i alle skal bytte ringe med hinanden så i opfylder kortets anfordring inden tiden er gået.

Når i vender det øverste kort, skal i også vende timeglasset i den første tidsring, og sådan starter i spillet! Spillets gang

Alle spillere spiller på én og samme tid, og skal følge disse regler undervejs:

Ringene forbliver på jeres højre hånd under hele spillet, hvor håndfladen vendes nedad med jeres tommeltot mod venstre. Hånden skal gøres synligt ved at holde hånden tæt mod midten hvor alle kan se.

Du må aldrig flytte ringene på din højre hånd til andre fingre på hånden af dig selv.

Du må bruge din venstre hånd til at passere ringe til din venstre sidemakker (man passere udelukkende i urets retning) og du skal hurtigt sætte ringen på din venstre makkers hånd, dog må du ikke placere en ring på en finger som allerede har den samme farve.

Du skal holde øje med timeglasset på midten af bordet undervejs. Tiden må ikke gå før alle spillere har fået løst opgaven fra jeres vendte kort, fordi det betyder så har i har tabt kampen. Når tiden er rendt ud i den første ring, skal timeglasset vendes til næste ring indtil alle ringe er brugt. Dette er noget alle spillere må gøre i løbet af spillet.

Det er altafgørende at snakke med hinanden og have det sjovt! Og det bliver det også fordi spillet kræver du socialiserer dig med de andre deltagere. Du skal konversere med din makker til højre om hvilken ring du mangler, og du skal også have fokus på din venstre makker med at løse hans eller hendes problemstilling.


Vurdering

Jeg har spillet Fringers med to grupper for at få en bredere oplevelse af spillet. Først havde jeg inddraget min datter og hendes venner i 16-17 år alderen til et spil, og derefter tog jeg spillet med til min faste brætspilsgruppe for at teste det i en voksengruppe. I begge tilfælde så griner man utrolig meget. Jeg ved ikke om jeg bare har rigtig gode bekendtskaber men samarbejdet har været helt fænomenalt, men det sjoveste var det næsten at tabe. Man skal gøre sig nogle hurtige overvejelser for at spillet skal gå op inden tiden er gået, dermed kan noget som virker ligetil, præcis være det du overser.

Jeg havde aldrig set et spil som det her før, og da Fringers indeholdte så få elementer, var jeg også lidt nervøs for om spillet var et solidt underholdningsspil som kunne favne bredt. I Fringers kan man være op til 10 spillere, og jeg fornemmer spillet virkelig kunne skinne igennem hvis man kan samle en større gruppe deltagere. Fringers kan bruges som et festligt indslag med vennerne, og det kan også spilles med familien da spillet er egnet for børn fra 8 år, og så holder et spil hvad det lover. Det er et party spil, til alle aldre som giver en underholdning man ikke vidste man ønskede at prøve.

Men samtidig er det ikke et spil som er udfordrende og spændende nok til det er et spil du gentagne gange henter frem til din spilleaftener som et underholdningsbidrag. Spillet støtter op om færdigheder såsom samarbejde, kommunikation, overblik. Men Fringers mangler dybde, og formår slet ikke at virke interessant efter 3-4 vendte kort til nye farve kombinationer. Man får en følelsen af at nu har man prøvet det, og så forsvinder lysten til at spille det igen. De tre sværhedsgrader er den eneste variation hvor spillet ændrer sig på, og hvis man syntes de grønne kort var kedelige, så bliver en højere sværhedsgrad nok ikke det som bringer livet til ringene, det gør det blot sværere og ikke sjovere. Spillets udgangspunkt med at flytte ringene rundt er ikke medrivende nok til at Fringers er et spil man bliver ved med at finde interessant og spilbart i længden.

 

Elendigt. Hold jer væk.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

So Many Clues

Helldivers 2

Comments


bottom of page