Junior udgaver af brætspil er ikke noget nyt fænomen, hjemme hos os har vi blandt andet Junior udgaver af Matador, Monopoly, Stratego og Trivial Pursuit. Det er såkaldte børnevenlige udgaver af nogle af de mest kendte brætspil, de er dog ikke altid lige vellykkede, nogle gange mister spillene deres personlighed og ligner slet ikke de originaler de forsøger at simplificere. Tidligere på ugen leverede en forvirret blå postmand, Junior udgaven af Sequence til min lille familie, vi er i forvejen glade for at spille Sequence her i vores hjem, så vi glædede os faktisk til at gå i krig med en mere børnevenlig udgave. Ikke fordi vi har småbørn i familen, men mere fordi vi nok er en smule barnlige alle sammen.
Den “voksne” udgave af Sequence er et forholdsvis hurtigt og ikke alt for kompliceret spil, hvor det gælder om være den første til at få 5 på stribe på brættet. På brættet er der billeder af 100 spillekort, du får et fastlagt antal tilfældige spillekort i hånden. Når du “spiller” dit kort, skal du placere en jeton på et felt med samme kort, herefter trækker du et nyt kort. For at vinde spillet skal man placere 5 af sine jetoner i en række, diagonalt, vertikalt eller horisontalt, og i nyere udgaver af spillet skal man placere 2 ræker af 5 jetoner. Spillet er oprindeligt fra 1982, men der er kommet et par nye udgaver siden, udgaver med specielle kort som gør at man kan fjerne en modstanders jeton eller placere en jeton på et vilkårligt felt. Aldersgrænsen er normalt fra 7 år og opefter, men som vi alle ved med brætspil, så er de aldersgrupper der er påtrykt æskerne mere “vildledende” end de er “vejledende”. I de fleste tilfælde kan et syv årigt barn sagtens spille med og lære reglerne, men om spillet er sjovt og fængende for selvsamme barn er en helt anden sag. Jeg har selv oplevet at mine børn i en ung alder hurtigt mistede lysten til at spille sequence, simpelt hen fordi det bare er et brætspil med normale spillekort, der mangler et eller andet. Her er det så at Junior udgaven skal gøre det en smule sjovere for de yngre spillere.
Junior Sequence består af et spillebræt, 42 spillekort og 84 jetoner i fire forskellige farver.
Brættet består af 42 felter, på 38 af dem er der billeder som svarer til de spillekort som følger med spillet, på de sidste fire er der et billede af de 4 farvede jetoner. Ligesom i det originale Sequence, så gælder det om at lave en række af jetoner for at vinde spillet, her skal man dog kun have 4 jetoner på række for at vinde. Man kan være to til fire spillere og aldersgrænsen er 3+, hvilket nok ikke skal tages alt for bogstaveligt, det er sikkert nemt for et 3-4 årigt barn at placere en jeton på et et felt med et billede som svarer til det kort barnet har i hånden, det er dog noget helt andet at få selvsamme barn til at forstå, at man skal forsøge at lave en række med 4 jetoner. Det er selvfølgelig individuelt fra barn til barn, og jeg har heller ingen småbørn i mit hjem, som kan bruges til at spilteste mit postulat.
Jeg spiltestede nemlig Junior Sequence sammen med mine døtre på henholdvis 10,16 og 17 år. Hvor der i den fulde udgave af Sequence er felter med normale spillekort på brættet, så er der på Junior udgaven billeder af forskellige dyr. Her er blandt andet en struds, en gorilla og en haj, det er smukke og farverige billeder, som fanger børns opmærksomhed hurtigt. Spillet er godt produceret, jetonerne lyder som pokerchips (hvilket alle forældre nok ikke er lige glade for), brættet er flot illustreret og kortene føles holdbare.
Ved spilstart vælger man sig en af de fire farver, herefter får man 3 kort på hånden. Spillet starter med at den yngste spiller lægger en jeton på et felt, med det dyr som er på et af de 3 kort man har på hånden. Herefter trækker man et nyt kort og det er næste spillers tur.
Sådan fortsætter spillet indtil en spiller har lagt 4 jetoner på en række. I hvert hjørne af spilpladen er der et felt med 4 jetoner på, dette betyder at man frit kan benytte et af disse felter til at bygge sin “række” af jetoner, uden at placere en jeton på feltet. Desuden er der 4 specielle spilkort, 2 enhjørninger og 2 drager, spiller man en enhjørning kan man placere sin jeton på et valgfrit tomt felt, og spiller man dragen kan man fjerne en af de andres spilleres jetoner fra spilbrættet.
Nu er det her brætspil godt nok beregnet til familier med mindre børn, det forhindrede dog ikke mig og ungerne i at være godt underholdt. Den voksne udgave af Sequence kan godt ende med at blive en smule langtrukkent, hvor flere spillere forsøger at ødelægge modstandernes rækker istedet for selv at bygge rækker, spillet tager for lang tid og man ender med at stoppe efter et enkelt spil.
Et enkelt spil i Junior udgaven er oftest overstået på under 10 min. hvorefter taberne gerne vil have revanche, og de andre har gerne lyst til fordi et spil ikke varer en evighed. Første gang vi spillede Junior sequence stoppede vi kun med at spille forde aftensmaden var klar.
En af de ting vi havde det mest sjovt med, var navnene på de forskellige dyr. På brættet er dyrene uden navn, men på kortene har hvert dyr et navn, strudsen hedder f.eks. Olga, Zebraen hedder Zelda og elefanten hedder Eddy. Det gør det lidt sjovere når jeg skælder børnene ud fordi de fik placeret Olga før mig, eller når man trækker et kort og håber det er Eddy, vi fik på den måde et slags forhold til dyrene. Det er ikke et banebrydende nyt element i spillet, men det er en sjov lille detalje som er med til at gøre spillet en smule mere underholdende.
Jeg kan kun varmt anbefale Junior Sequence til alle børnefamilier som elsker brætspil, og det gør ingen forskel om kender Sequence i forvejen, spillet er sjovt for alle aldre, selv for barnlige sjæle som mig og mine “børn”.
Tilføj billede med rigtigt antal llamaer, og skriv her en art oneliner der beskriver spillet.
Comentarios