top of page
  • Mikael Bisp

Ticket to Ride Northern Lights



Fakta

Udgiver: Asmodee Games Udvikler: Alan R. Moon

Ticket to Ride er et af de mest populære brætspil, der er udkommet i det 21. århundrede, der er solgt mange millioner kopier af spillet i hele verden. Denne succes har selvfølgelig medført en række nye udgaver af spillet, vi har fået tilsendt den seneste udgave til anmeldelse, Ticket to Ride: Northern Lights. I rollen som konduktør, togfører og DSBs svar på schweizerkniven, er opgaven som spiller, at hele baduljen, altså togsættet, skal føres igennem Skandinavien. Det vil at man ikke alene kommer på noget af en tur, man får også pudset geografien af, idet man undervejs passerer Helsinki, Riga og København. Jeg er bosat på Færøerne og heroppe, på de smukke øer i Atlanterhavet, kører der ikke så meget som ét eneste tog, så for mit vedkommende var det meget rart at blive mindet om hvordan det føles at rumle afsted i bugen på en metalorm.



Der er nok få spillere som ikke allerede har stiftet bekendtskab med en udgave af Ticket to Ride på en eller anden måde, men for dem som ikke kender til spillene, så vil jeg lige hurtigt forklare hvordan man spiller Ticket to Ride.


Man kan spille med 2 til 5 spillere, man vælger først sin farve tog og får derefter en bunke med små plastikvogne udleveret, så trækker man 4 missionskort og til sidst 4 togvognskort. Rutekort viser en rute mellem 2 byer på kortet som man skal forbinde med sine plastik togvogne. Togvognskort er kort med forskellige farvede togvogne på, og hvis man er heldig et lokomotiv. På spilpladen er der et kort af skandinavien med en masse forskellige byer, imellem disse byer er der nogle farvede felter. Ved siden af spilpladen ligger der altid 5 synlige togvognskort. Spillerne skal nu forbinde ruterne mellem byerne med deres farve af togvogne, dette gøres ved at bruge sine togvognskort. Er der f.eks. 3 sorte felter mellem Sundsvall og Stokholm, så skal man bruge 3 kort med sorte togvogne for at kunne placere sin togvogne på denne rute.



I en runde i spillet kan hver spiller vælge at udføre en af følgende handlinger.

  • Trække 2 togvognskort fra de synlige kort ved siden af spillepladen, eller fra bunken af kort som ikke er synlige, vælger man dog at tage et lokomotiv op på hånden fra de synlige kort, så må man kun tage et kort op. Så snart man har taget et kort, så erstattes dette kort med et andet fra kortbunken, så der altid er 5 synlige kort på bordet.

  • Man kan også vælge at gøre krav på en rute ved at spille et sæt af togvognskort som matcher farve og længde på ruten, et lokomotiv fungerer her som en slags joker der kan bruges til at erstatte farver man måtte mangle på sin hånd. Nogle ruter har ingen farve, så der kan man selv vælge hvilken farve togkort man vil bruge.

  • Eller man kan vælge at trække 3 rutekort op fra rutekortbunken, hvor man så skal vælge at beholde mindst en af kortene. Dette er en god ide hvis man allerede har forbundet alle de ruter man fik i starten af spillet.

Efter hver spillers tur skal man huske at tælle point, på kanten af spillepladen er der et smart pointspor, så man altid kan følge med i hvem der har scoret flest point. Point fås normalt ved at lave en rute, alt efter længden på denne rute scorer man mellem 1 og 10 point, der er dog også andre måder at score points på i den her udgave af spillet, dem kommer vi til lidt senere.



Man kan kun have et tog på hvert spor, så en modstander kan hurtigt komme til at ødelægge din planlagte rute, hvis du ikke er opmæksom, der er dog altid mindst 2 togruter til hver by, så man skal ikke gå i panik hvis et spor bliver brugt af en modstander, her gælder det om at holde hovedet koldt og finde en ny rute til byen. Nogle steder er der tilføjet færgeruter som, sjovt nok, går ud over vandet, disse kan man kun benytte hvis man har de rette antal lokomotivkort som spillepladen indikerer. Et lokomotiv kan dog erstattes af et par togvognskort i samme farve, man ender dog med at bruge mange flere kort på den måde. Disse ruter er derfor lidt mere kostbare, men samtidig giver de også muligheden for at trække ekstra togkort op på hånden, (næsten) hver færgerute har et lille plus symbol efterfulgt af et tal som indikerer antallet af togvognskort man kan tage op på sin hånd.



Spillet slutter når en spiller kun har 2 eller færre plastiktog tilbage, herefter kan hver spiller tage en sidste tur. Nu kommer rutekortene i spil, hvert rutekort har et nummer på sig, dette nummer viser hvor mange point man får hvis man klarer at lave en rute mellem de 2 byer på kortet. Hvis man ikke har klaret at lave en rute som forbinder byerne, så skal man trække point fra istedet, derfor er det vigtigt at man klarer at bygge ruter imellem alle byerne på alle sine rutekort, ellers ender man hurtigt bagerst når alle point er talt sammen. Northern Lights udgaven har også tilføjet endnu en lille twist til de velkendte spilregler. Ved spillets start trækker man 4 ud af 11 mulige bonuskort og placerer dem med billedsiden opad ved siden af spillepladen. Disse bonuskort kan nemt komme til at ændre udfaldet af et spil Ticket to Ride: Northern Lights, selv om du har flest point når ruter og rutekort er talt op, så er der stadig mulighed for at en anden spiller overhaler dig som et ekspresstog pga. Bonuskortene. Hvert bonuskort har et scenarie og et antal point, der er som sagt 11 forskellige. Der uddeles f.eks. 12 point til spilleren med flest færgeruter hvis dette bonuskort er på bordet, eller en spiller kan få 10 point fordi denne havde flest ruter som kun består af en enkelt togvogn.


Mig og de 2 yngste piger har spillet Northern Lights mange gange allerede, og næsten hvert spil har haft en ny vinder. Nogle gange er det den som er modig nok til at trække flere rutekort op på hånden, andre gange er det bonuskortene som har bestemt hvem der var vinderen i spillet. Bedst af alt så har der aldrig været sure miner efter et spil, da det er spillernes taktiske evner (og en smule held med at trække de rette togvognskort) som bestemmer hvem der vinder, man kan ikke gøre spillet surt for en modspiller på nogen måde.


Vores lille familie har allerede det originale Ticket to Ride og Europa udgaven af spillet på hylden, det er spil som vi ofte tager frem når vi skal have en spilleaften. Spillene er lette at forstå og længden på et spil er perfekt til en fredag aften, hvor man vil slippe for at lytte til Thomas Blachman og en masse falske sangstemmer i X-factor på TV. Europa udgaven er det foretrukkende spil hjemme hos os, men efter vi har fået Northern Lights ind af døren, så er det hekt klart den udgave vi spiller mest nu. Skandinavien passer bedre ind i vores liv, og færgeruter og bonuskort tilføjer akkurat nok nyt til at spillet føles friskt igen. Det her er klart den bedste udgave af Ticket to Ride som vi har prøvet.



Kvaliteten af spillet er som altid meget god, designet af spillepladen og illustrationerne er fremragende. Kort og plastikbrikker er af god kvalitet og vil holde i mange år. Bedst af alt, er at spilæsken lavet så at man nemt kan opbevare spilelementerne i små rum, så man ikke skal sortere alle ting hver gang man skal spille et nyt spil. Det eneste jeg kan sætte en finger på, er størrelsen af regelhæftet. Det er for stort til at blive placeret ordentligt i kassen, så vores regelhæfte havde allerede efter få dages spil krøllede ender. Jeg forstår ikke helt hvorfor udviklerne ikke har lavet et mindre regelhæfte som passer under selve spillepladen, som det er nu, skal det placeres øverst i æsken og klemmes derfor af låget. Men dette er et meget lille kritikpunkt, som de fleste spillere nok er ligeglade med. Medmindre man, som jeg, får tics ved øjnene, når hjørnerne krøller. Det gør jeg ikke, men når alt andet er så gennemtænkt, bliver det tydeligt, som en tudse på en skovl, når noget ikke spiller helt, men i det samlede billede, betyder det ikke alverden, var dog nødt til at nævne det.


Ticket to Ride: Northern Lights vil ikke omvende spillere som ikke kan lide de foregående spil i serien, til gengæld vil det helt sikkert få folk, som allerede spiller de foregående udgaver, til at spille endnu mere, specielt hvis man er fra et af de skandinaviske lande som er med i spillet, der er altid en smule ekstra fornøjelse ved et spil som foregår steder man selv bor eller kender godt.


Northern Lights kan varmt anbefales til alle brætspillere, det er en fin, ny vinkel på et allerede velkendt brætspil, der er ikke banebrydende tilføjelser til spillet som ændrer spillets gang markant, men der er akkurat nok til at spillet føles nyt igen.

 

Spillet får 4 af 5 mulige lamaer, som vi i dagens anmeldelse godt kan veksle til 4 fuldfede konduktører, der hellere end gerne vil se nye rejsende.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page