top of page
  • Stoffer

Valheim


Fakta

Udgiver: Coffee Stain Studios Udvikler: Iron Gate AB Platform testet på: PC

Da dette er en Early Access titel giver vi ikke karakterer, da det er et produkt under udvikling. Men vi ønsker dog alligevel at give et førstehåndsindtryk af denne spændende titel.

Valheim må siges at have klaret sig godt, det har solgt for 5.mio eksemplarer, og er meget populært i øjeblikket. Derfor tænkte jeg at ville se lidt nærmere på denne titel, og se hvad er det som gør det så omtalt?

Historien er taget fra den nordiske mytologi hvor der er ni riger, som dødelige og guddommelige væsener bor i. Mennesker bor i Midgård, mens guder som Odin bor i Asgård. Valheim er et vildtlevende, tiende rige, som selv guderne er bange for. Odin har kigget på alverdens slagmarker, og får øje på faldne krigere som vil blive ført til Valheim for at genopstå, kæmpe for ham og dermed bevise deres værd for at komme videre til Valhalla. Men det er ikke bare lige til at komme videre til Valhalla, for der skal besejres nogle mægtige skabninger, lidt i stil med PS2 klassikeren Shadow of the Colossus.

Du lander i Valheim, derfra bliver du guidet af en talende ravn som fortæller dig at der er 5 kæmpere som er en slags guder der skal nedkæmpes for at komme til Valhalla. Udover det introducerer ravnen dig også til de forskellige mekanismer som spillet består af. Du skal nu i gang helt fra bar bund, med din karakter som du har skabt uden tøj, og nu skal du i gang med det basale. Der skal indsamles træ så man kan skabe en kølle, og sten så man kan lave en lille økse så vi kan nedkæmpe nogle vildsvin, der gør at vi får noget tøj på kroppen. Når du har samlet nok træ, så er det i gang med at bygge en hammer. Med den kan du nu bygge bygninger, møbler, workbench, porte, døre osv. Det kræver træ og tid men du får lidt hjælp i form af du kan bygge på ruiner, og derved reparer og bygge ovenpå dem, så din hytte er klar til at bebos.


Selve opgradering systemet er specielt designet, man stiger i niveau mere man bruger sine evner. Når jeg løber rundt så stiger jeg i evne. Slår jeg mere stiger jeg, bruger jeg min økse stiger jeg endnu mere. Det er jo ikke et ukendt fænomen for det optræder i utallige spil, men alligevel fungere det rigtig godt. Spillet afhænger også af hvor mange timer du bruger på det, for folk som er vant til overlevelses-spil er det jo en god ting man skal bruge en masse tid med at bygge, samle sig værdier, og stige i niveauer. Men for andre som ikke er til denne type spil, så vil jeg nok anbefale at søge andre steder, da det er et produkt som udelukkende er et sandkasse-spil. Styringen i spillet er den klassiske måde med mus og tastatur. Du bevæger musen for at kigge og vælge de forskellige objekter. Styringen er også ligetil med tastaturet, jeg har intet andet at tilføje. Det fungerer upåklageligt.

Der er også realisme i spillet, Det kan begynde at regne og du bliver selvfølgelig våd. Søg læ og få tændt et bål så du kan få varmen og blive tør. Men der er også den ekstra detalje at mens du ligger i læ, og tænder bål har din hytte ingen åbne luft-passager, og derved indånder du røg, og får kulilte forgiftning. Du må se om du kan skabe en luft passage, så røgen kan komme ud af bygningen så du ikke tager mere skade. Det er også en nødvendighed i spillet at finde mad, og indtage den så du får mere i liv, og kan blive mere udholdende, men maden gør også at du stiger i liv igen hvis du kommer til skade. I starten af spillet er der måske kun bær og svampe, men hurtigere som du stiger i niveau og udforsker verden, kommer der vildsvin og hjorte på menuen. Måden det er gjort på er meget godt lavet, når du skal jagte hjorte så er du nødt til at gøre det med bue og pil, ellers opdager de dig og stikker af. Men du skal lede lidt, tingene er ikke altid nemme at få fat i, og det tilføjer meget godt til virkelighedsfølelsen.

Spillet kræver også at man tør tage chancer. Jeg var f.eks. kommet til et sted der hed Black forrest, og var kommet rimelig langt på gåben. Men jeg bliver slagtet af nogle forholdsvise store dværge og lige et par vildsvin oveni. Så da jeg dør og vågner op i den hytte som jeg har bygget, mangler jeg alle mine ting. Hvis jeg dog bare havde bygget en hytte i nærheden af Black forrest. Så jeg skal ikke starte forfra med at gå den lange vej for at hente mine ting der ligger forladt dér. Så nøgen og forfra som da jeg ankom til Valheim må jeg nu begive mig afsted igen for at få fat i mine items, og komme videre. Når du dør mister du dine items, du kan bygge en kiste, og gemme dine vigtigste, der er dog ikke plads til mange. Dør du mister du også dine skills points, det gør dog ikke så meget i starten. Jo stærkere du bliver jo flere ofre kræves ved din død. Så man er faktisk meget forsigtig med hvordan man agerer i kamp. Nu nævnte jeg Shadow of the Colossus, og det er jo et spil for mange mennesker som står som en klassiker i dag. Der er faktisk meget inspiration i det, ligesom Colussus havde diverse guder der skulle nedkæmpes. Så skal du som sagt blive stærk nok til at nedkæmpe disse 4 guder, som har hver deres evner som gør dem stærke.

Kampe afhænger af stamina, det er det man bruger når man løber, og slår fra sig. Jeg løb rundt med bue og pil og det tog alt min stamina, har du ingen stamina så har du ingen kræfter til at skyde med buen og du har heller ikke kræfter til at løbe. Men, tænkte jeg hvis jeg nu prøver at nå hen til min hytte, og lukke døren så er jeg i sikkerhed. Men forgæves, min fjende smadrer mit tag og vægge som var det et Lego sæt. Godt fundet på, man kan ikke bare gå og gemme sig. Tiden i spillet er generet som dage, du har en tidsbegrænsning hvor langt du kan udforske, og bygge. Når mørket falder på gælder det om at søge indendørs, ellers kommer der uhyggelige monstre der gerne vil dig ondt. Jeg var kommet langt fra min hytte, og havde ikke lige tænkt på at bygge en ny hytte hvor man kan gemme sin progression. Så jeg fik travlt med at løbe tilbage mod min hytte som lå på den anden ende af kortet, mens disse væsner forfulgte mig over stok og sten. Når du er kommet i sikkerhed om natten, kan du så lægge dig i din nybygget seng, og sove så nattetimen springes over.Multiplayerdelen fungerer rigtig godt. Man kan kun spille sammen, ikke mod andre. Man kan dog slå den funktion til der hedder Player VS Player, så man derved kan gøre skade på hinanden. Det at man samarbejder om at gennemføre spillet sammen, bygge sammen eller klare spillets svære guder er et rigtig sjovt påfund, og giver uden tvivl mange timers spilværdi. Lydsporet er rigtig godt sat sammen. Der bliver spillet violinstykker når man går rundt om dagen og samler, bygger, jager. Lyden af horn og eventyr musik når man sejler mod de ukendte kyster i vikingeskibet giver virkelig følelsen af et eventyrspil i nordisk mytologi. Når mørket falder på kommer der en uhyggelig stemning, hvor musikken skifter til noget meget dunkelt og faretruende. Det er virkelig godt komponeret.

Grafisk er spillet meget specielt faktisk, din karakter ligner noget fra PS1 æraen. Det er kantet og grynet og ligner noget der er retro, men samtidig ligner det et flot grafisk spil i stil med Skyrim. Når jeg nu nævner Skyrim så er det med henblik på solen der står højt på himlen, og hvor detaljeret landskabet, og horisonten er. Det er virkelig flot og det er mig en gåde hvordan man kan presse det ned i et forholdsvist ”lille” spil på 1 gigabyte. Selve verden som du befinder dig i er stor, ligesom i Minecraft er stort. Det forsætter bare i en uendelighed, og man kan bygge vikingeskibe og sejle videre til andre eksotiske steder, og nyde landskabet og verden. Det er virkelig godt gået Iron Gate, og jeg må sige jeg glæder mig meget til det færdige produkt. Hvis I holder jer til formlen som det er nu, så er jeg helt sikker på dette spil gør sig fortjent til 3 lamaer, det er et spil som kan anbefales også til fuld pris. Men som sagt da dette er kun et førstehåndsindtryk og early acces giver vi ikke karakterer.


Men prøv det, hvis du er til overlevelses spil hvor man skal bygge, overleve, kæmpe som viking, det kan varmt anbefales, det er og bliver et stærkt vanedannende spil.

Jeg vil prøve at kæmpe mig videre, vikingeskibet er klar til min næste rejse, og jeg har pakket det jeg kunne have med i mit inventar. Der er 4 guder tilbage der skal nedkæmpes, og jeg glæder mig til at komme til Valhalla hvor Odin venter.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

Comments


bottom of page