top of page
  • Forfatters billedeAsmus Neergaard

Modern Warfare 3Fakta

Udgiver: Activision Blizzard

Udvikler: Sledgehammer Games Platform testet på: PlayStation 5

Andre platforme: PC, Xbox

DENNE ANMELDELSE HANDLER KUN OM SINGLE PLAYER-DELEN AF CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 3. MULTIPLAYER, OG KARAKTER AF DENNE, VIL SENERE BLIVE TILFØJET.)


Kender du det, at du har en opgave og en deadline, og førstnævnte er større end ventet, og sidstnævnte er tættere på end ventet? For eksempel en universitetsafhandling, og du skal nå et ordkrav blot for at kunne aflevere den, og du ender med at misbruge synonymordbogen så slemt, at den får et polititilhold? Sådan, mere eller mindre, er det seneste indslag i Call of Duty: Modern Warfare-sagaen.For dem der ikke har fulgt med: Activision rebootede ModernWarfare-serien i 2019 med (suk) et spil kaldet ModernWarfare. Det havde mange af de samme hovedpersoner og plotpunkter, men tegnede en lidt anderledes historie. Det var på sin vis en lidt mere personlig historie, da den lænede sig mere op ad figurerne og deres forskellige historier. Det var ikke en dårlig ting, og måske den rigtige retning at tage da det var svært at overgå originalens atombombe. En terrorbombning ved Piccadilly Circus, set fra synspunktet af en familie, var skrækkeligt, ja, men ikke helt på samme skala. Modern Warfare 2 fortsatte historien. Kaptajn Price (en serie-favorit med en herlig skægpragt og en lige så herlig engelsk accent), den skotske Soap, og resten af Task Force 141 kæmper mod en iransk terrorist med russisk støtte, en jagt der tager dem jorden rundt.

Men hør, Asmus, hører jeg den lidt vakse læser mumle. Har du ikke lige planket en paragraf fra din foregående anmeldelse? Jo, det har jeg, og det er fordi der er et gennemgående tema her.


Modern Warfare 3 er, hvis man skulle tro rygterne, egentlig en udvidelse til Modern Warfare 2, og hvis det passer, begynder den mentale kabale nemlig at gå op. For Modern Warfare 3 er, undskyld mit sprog, røvsygt. Halvdelen af missionerne er… tilstrækkelige. Der er den obligatoriske mission hvor du har en finskytsriffel (selvom den ikke når stemningen fra den originale Ghillied Up-mission fra det originale ModernWarfare til sokkeholderne). Der er også infiltrationen af et fængsel, inspireret af samme mission fra Modern Warfare 2 (det første Modern Warfare 2, vel at mærke). Der er endda et forsøg på at sætte spilleren i samme moralske dilemma som den klassiske No Russian-mission, hvor man som spiller enten kunne deltage eller blot observere en massakre i en lufthavn. I denne omgang prøves der at lave lidt ”hvis du ikke gør det her, så er det meget værre for alle”, men det føles en smule fersk, som om det er inkluderet som en tjekboksøvelse snarere om ønsket om at forarge/engagere.

Som de to forrige spil, er spillet mindre bombastisk end den oprindelige trilogi. Der var et par interessante idéer hist og her, men i forhold til den oprindelige trilogi, der inkluderede en russisk invasion af Amerika komplet med en belejring af det Hvide Hus, og et slag om Paris, der kulminerer med Eiffeltårnets ødelæggelse, føles oddsene noget lavere. ”Åh nej, en masse vil dø,” siger Kaptajn Price. Hvad med at vise det, snarere end fortælle det? Værre er det at historien er tam, og dialogen kedelig. Den leveres ved hjælp af meget flotte filmsekvenser, men den er skrevet som hvis Activision havde uddelegeret den til AOF i Ikast. Ingen patos, ingen følelser og ingen spænding. I det mindste er det hele overstået.

Men der hvor kæden hopper af, og hvor spillet virkelig gør i de virtuelle nælder, er den anden halvdel af missionerne. Måske det var for meget forlangt at bede om en fuldbyrdet efterfølger et år efter 2eren. Måske det er fordi at spillet startede som en udvidelse snarere end et selvstændigt spil? I hvert fald har hovedudvikleren Sledgehammer Games gjort som da jeg skulle aflevere en skriftlig opgave: Sprunget over hvor gærdet er lavest.


Call of Duty har altid været en cinematisk og stærkt iscenesat oplevelse. Det er et skydetelt som hvis Michael Bay og Jerry Bruckheimer havde stået for det. Det er action for alle pengene. En digital sukkerrus, der slæber dig skrigende fra det ene fede øjeblik (”Og så sejler du i en gummibåd ned af en brusende flod mens en hær skyder efter dig!”) til det næste øjeblik (”Og så eksploderer atombomben, og trykbølgen slår dit fly ud af luften og…”). Det var det narrative afkom af krigsforbryderen (og tidligere konsulent på serien) Oliver Norths biografi og en 10-årigs forsøg på at gengive plottet i en actionfilm efter to poser vingummibamser.

Modern Warfare 3 smider alt dette væk i halvdelen af missionerne, for i stedet at planke gameplay fra spillets multiplayerdel Warzone. Præcis som i Warzone skal man løbe rundt, finde våben, udstyr og skudsikre veste. Men i stedet for at dræbe ”rigtige” modstandere, som WeedLord265 fra Polen og FursonaRMe fra Brasilien, er det en gruppe debile bots, der hverken er sjove at kæmpe mod eller svære at udmanøvrere. Den eneste grund til at de besejrer dig er, at du ofte overmandes af hundred vis af soldater. For i disse missioner, kaldet Open Combat Missions, sætter dig ene mand/kvinde mod en bataljon af fodtusser. Der er intet af det holdarbejde og sammenhold der vises i klassiske Call of Duty-missioner. Ideen er at man render rundt på et større område og kan løse opgaver i vilkårlig rækkefølge. Men fordi der er så mange fjender, er det eksplosive gameplay mere eller mindre sat på pause, frem for stealth. Og stealth er ved gud ikke hvor Call of Duty excellerer. Jeg klarede de fleste af disse missioner ved at gemme mig i et kosteskab eller lignende, og vente på at fjenderne rendte ind foran mit sigtekorn. Ikke ligefrem noget der kaster streetcred af sig i ninjaklubben!


Jeg ved godt at singleplayer anses som en bonus i Call of Duty, en eftertanke blot for at fuldende pakken. Men hvis det her er den nye standard, så så jeg hellere at de fuldstændigt droppede singleplayer, for det er chokerende ringe.

Som udvidelse ville det have været mindre fornærmende, men i et spil til fuld pris, hvor du også forventes at betale det hvide ud af øjnene for battlepasses, kostumer, våben og andet gøgl,er det direkte foragteligt.

 

Det originale og langt bedre Modern Warfare 3 kan købes for en slik på eBay.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

Comments


bottom of page