top of page
  • Forfatters billedeAsmus Neergaard

Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1Fakta

Udgiver: Konami

Udvikler: Konami Platform testet på: PlayStation 5

Andre platforme: PC, Xbox Series S/X, Nintendo SwitchWhat a thrill, synger Cynthia Harrell i begyndelsen af Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Og det er det altså. Metal Gear-serien har siden Metal Gear Solid været en af mine yndlingsserier. Med sin unikke kombination af causeren over emner som atomvåben, genetik, eftermæler og krig, sjove som underlige spilmekanikker og historier der både indeholder action sekvenser, spænding og dramatik, er Metal Gear-serien helt sin egen. Og Metal Gear Master Collection er et godt sted at begynde for nybegyndere, såvel som et godt sted for veteraner at få et godt gensyn. Men dem, der forventer en komplet gennem renoveret oplevelse, bliver skuffet. Dette er ”blot” gammel vin på nye flasker.

 Denne samling med undertitlen Vol. 1, hvilket giver håb om en Vol. 2 med MGS4, MGS5, samt de håndholdte titler, spænder fra MSX-spillene Metal Gear, Metal Gear 2: Solid Snake, til 3D-spillene fra PlayStation og PlayStation 2. Desuden er der de grafiske noveller illustreret af Ashley Wood, samt noget artwork, manuskripter, soundtracks og mere. I og for sig ikke en dårlig pakke for fans af spillet, selvom hele herligheden fylder godt på harddisken. Ikke desto mindre synes jeg ikke man kan klage over denne samling.Hvor udgivelsen har modtaget kritik er i det rent tekniske. 3D-spillene er ikke blevet justeret så de nyder godt af hestekræfterne i den nyeste generation af konsoller. MGS2 og 3 er genudgivelser af de versioner der kom til PlayStation 3/Xbox 360. Det i sig selv er ikke noget problem, men skuffende hvis man forventede 4K-grafik med hele pivtøjet. Personligt opvejer glæden ved at have en stor del af Metal Gear på én konsol dog de tekniske bekymringer, men det er værd at have med i ligningen.

 

Nuvel, hvad er der ellers at sige?

Spillene er (stadig) meget interessante at spille, også selvom de kommer med en stor advarsel om at ”noget af indholdet kan virke forældet eller stødende på et moderne publikum”. I det mindste har Konami ikke fjernet noget indhold… Metal Gear Solid er altid et gensyn værd. Her ville det dog have været interessant, især for komplethedens skyld, at have haft mulighed for skifte mellem det klassiske spil og Gamecube-versionen, Twin Snakes. Jeg ved godt hvorfor at det ikke lader sig gøre, men en komplet samling uden den udgave virker blot… ja, ukomplet. Ikke desto mindre er det spillet der først introducerede mange til Hideo Kojima og hans univers af gensplejsede soldater, robotter med atomvåben og videnskabsmænd der ser for meget anime (…Anders?).

 Dernæst kommer Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Med muligheden for at sigte og skyde i førsteperson, samt et skift af hovedperson der i sin tid skabte så meget nørdvrede, at det kunne have været brugt som alternativ energikilde, markerede serien sig endnu engang. Især historien, der introducerede både videospil som rekrutterings- og træningsmedium, såvel som ideen om at AI kunne blive brugt til at administrere og manipulere verdenshistorien virker så aktuel nu, som den gjorde dengang.

 

Metal Gear Solid 3: Snake Eater var Kojimas tag på en spionthriller med rødder i spionfilmen. Stadig med lurende atomvåben og emner som eftermæler i baggrunden foregår Snake Eater i 60ernes russiske regnskov, hvor Naked Snake (ham der senere bliver til skurken Big Boss) prøver at forhindre at russerne får en ny slags tank på slagmarken, samtidig med at alt og alle synes at forråde ham. Stopfyldt med hemmeligheder, sjove sekvenser og et titelnummer der kunne have været fra tyvstjålet fra James Bond, formåede Hideo Kojima at klemme mere ud af den aldrende PlayStation 2.

 Tilsammen udgør de en spændende trilogi, der inspirerede og påvirkede en hel genre af stealth- og actionspil. Deres historier er til trods for deres alder forbløffende aktuelle, gameplayet knager en anelse men er stadig sjovt, og blot Kojima’s hang til at inkludere jokes lidt under bæltestedet kan virke en anelse forældet. Hvor krænkelsesparat du er, vil sikkert bestemme hvor slemt du opfatter spillet. Personligt kan jeg stadig grine af dem.

 

Som spilsamling er Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 er spændende, især fordi du får en samling af spil der ellers ville kræve tre forskellige konsoller eller emulatorer at spille. Konami kunne som sagt godt have gjort mere ud af det tekniske, men bortset fra det, glæder jeg mig til at se Konami forhåbentlig gøre lidt mere ved at bevare deres rige bagkatalog.


 

Solid Snake er tilbage og det er bare dejligt igen at iføre sig den stramme snigedragt og gemme sig i en papkasse.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

Comments


bottom of page