top of page
  • Mikael Bisp

Perudo



Fakta

Udgiver: Asmodee Nordics

Udvikler: Cosmo Fry & Alfredo Fernandini

For et par uger siden modtog jeg en æske fuld af brætspil, et af de spil, som fangede min interesse med det samme, var pakket i en mærkelig aflang gul æske, ude på æsken var der nogle sydamerikanske tegn, en tukan-lignende fugl og en masse farvede terninger. Navnet på spillet er Perudo, et spil jeg aldrig havde hørt om og som fan af de gode gamle terningspil i stil med Yatzy, glædede jeg mig meget til at introducere et nyt terningspil for familien. Inde i mit hovede fantaserede jeg allerede om den magiske aften, hvor jeg samlede familien om det runde spilbord og smed den lækre gule æske på bordet. Børnene ville starte en trommevirvel, mens de sagte messede ”Far, Far, Far...”, konen ville klappe lystigt i sine smukke hænder. Jeg ville blive kaldt den store Spilgud, der bragte et nyt terningspil ind i vores liv.



Jeg åbnede med spænding den smukke æske, kiggede ned i æskens indre og grådkvalt fremstammede jeg ”Det er sgu løgn”, tog de farvede terninger og bægrene ud af æsken og med en nærmest sindsyg stemme udstødte jeg ordene ”Det er virkelig snyd det her”.

Jeg havde ret i begge dele, Perudo er åbenbart en Peruviansk udgave af det gamle terningspil Snyd, som ligeså ofte bliver kaldt Løgn (i nogle mørke afkroge af Jylland kaldes det endda Tænkeboks). Hvis du ikke har hørt om spillet før, så kender du det måske under det engelske navn ”Liar´s Dice”, spillet som Davy Jones´ besætning spillede ombord the Flying Dutchman i Pirates of the Caribbean-filmene. Et ældgammelt terningspil hvor det gælder om at lyve og snyde ens modstandere, indtil man til sidst, er den eneste som har terninger tilbage.



Når jeg tænker på dette terningspil, så er det hverken pirater eller gamle stammer fra Sydamerika som fylder mine tanker. Nej jeg kan pludselig lugte sur gammel tobak, høre lyden af en Carlsberg blive knappet op i et hjørne, altimens jeg tørrer de spytpartikler af min pande, som blev anbragt der af den hostende gamle kvinde, der står på den anden side af baren. En gammel bodega eller kro, det er vitterligt det første jeg tænker på når jeg hører om dette spil, så min spilgud fantasi blev desværre skiftet ud med noget helt andet. Nu kunne jeg se mine unger som banker deres fadøl i bordet, mens de højlydt bøvser titelmelodien til Huset på Christianshavn, og min kone der knækker sine knoer mens hun nedstirrer mig så vildt, at jeg pisser i mine bukser. Perudo forvandlede min spilgud fantasi til en tur på en gammel sur bodega med hele min familie. Der blev Vin Diesel lige til Jens Okking, må man sige.

Hvis du er et af de meget få mennesker på denne jord, som ikke kender spillet, vil jeg gerne bruge et par minutter på at skrive lidt ord, som forklarer hvordan det er smækket sammen.


Hver spiller får et farvet bæger med 5 terninger i samme farve. Spillet spilles i en række runder hvor man skal overbyde hinanden eller udfordre hinanden. Alle ryster deres bæger på samme tid og vender det på hovedet, herefter kigger man på sine terninger i skjul, så ingen af modspillerne kan se ens terninger. Derefter begynder den første spiller at byde. Når spilleren byder skal denne erklære højt og tydeligt, hvor mange terninger med samme værdi spilleren tror der gemmer sig under alle spillers bægre. Dette startbud er primært baseret på spillerens eget terningekast og det samlede antal terninger i spillet, man kan dog også bluffe så man snyder de andre spillere til at byde for højt næste gang.


Når første spiller har lavet et startbud, så er det spilleren, der sidder næst i urets rækkefølges tur. Denne spiller har to muligheder, spilleren kan hæve budet, eller vælge ikke at tro på den sidste spillers bud og sige ”Dudo”, hvilket betyder at man udfordrer buddet.

Hvis spilleren vælger at hæve buddet, kan denne vælge at beholde det samme antal terninger og kun øge terningernes værdi, eller hæve antallet af terningerne og vælge en helt ny værdi. Herefter er det næste spillers tur som har de samme muligheder.



I den her version af spillet kan man dog også vælge at byde Pacos. Istedet for et-tallet på terningerne har de valgt at printe et tukan hoved, denne side af terningen kalder man for Tacos..øh sorry Pacos. Pacos gælder også som Jokere i spillet, hvilket betyder at man kan tælle en Pacos som en hvilken som helst anden terningeværdi. Men man kan også vælge at bruge disse terninger til at byde Pacos.

Hvis vi i et eksempel forestiller os at spilleren lige inden har budt ”seks 4´ere”, men spilleren godt kan se på sine terninger at der er en god sandsynlighed for, at der er det antal 4´ere under de andres bægre, men spilleren har heller ikke lyst til at byde flere 4´ere da det virker usandsynligt at der er så mange under alle bægre. Så kan spilleren istedet byde 3 Pacos, hvilket betyder at spilleren byder på at der er 3 tukan hoveder tilstede under alle bægre. Når man byder Pacos, så skal man byde præcis halvdelen af det forrige bud (eller runde op ved et ulige bud). Næste spiller skal så byde flere Pacos, eller det dobbelte af en anden værdi plus en. Så i det her tilfælde skal næste spiller byde mindst 7 af en værdi.


Når en spiller vælger at udfordrer viser man sine terninger og siger ”Dudo”. Hvis en spiller har budt otte 7´ere, og næste spiller vælger at udfordre, så viser alle spillerne deres terninger og man tæller antallet af 7´ere (plus evt. Pacos der jo tæller som Jokere). Er der otte eller flere 7´ere, så taber udfordreren, er der mindre end otte 7´ere, så taber spilleren der afgav buddet. Den tabende spiller skal fjerne en af sine terninger, herefter begynder en ny runde hvor det er taberen som starter med at byde. Sådan fortsætter spillet indtil der kun er en spiller tilbage med terninger, denne spiller er vinderen af dette spil Perudo.



Den observante læser har nok længe fundet ud af, at det ikke er helt det samme spil som Løgn/snyd/tænkeboks, i den danske udgave mister vinderen en terning i hver runde, vinderen er den der først kommer af med sine terninger, mens taberen er den som til sidst sidder tilbage med terninger. En anden forskel er antallet af terninger, der bruges normalt kun 4 i den danske udgave.

Men i bund og grund så er spillene så ens, at det ikke er værd at skrive om, hvilket jeg desværre nok lige har gjort, eller faktisk stadig gør (HJÆLP, er der ikke en som vil stoppe mig?). Perudo er ikke et spil der sætter gang i festen hjemme hos, det er et meget velkendt spil som er sjovere når man er beruset eller meget fuld. Hvilket jeg ærlig må indrømme ikke er noget jeg vil udsætte mine børn for, det er nok at de skal opleve mig i ædru tilstand.


Perudo lever bedre op de danske navne Snyd eller løgn, da man virkelig føler sig snydt når man først åbner æsken og ser indholdet. De farvede bægre er ”smukt” illusterede med udskæringer, disse er dog så utydelige at man skal have et forstørrelsesglas for at se hvad det skal forestille, eller måske have lært at læse braile så man kan føle sig frem til hvad det er. Det er billige plastikbægre uden nogen form for polstring indvendig, når man så kombinerer dette med hårde plastik terninger, så lyder det faktisk som et skelet der falder på sin cykel hver gang man ryster terningerne. Jeg fatter ikke at de ikke har brugt bare en smule penge på at lave bedre bægre, specielt når man tænker på hvor få komponenter et spil Perudo består af, vi snakker om terninger og bægre, altså 2 komponenter. Terningerne er terninger, de har dog valgt at skifte et-tallet ud med en Tukan, der hverken er særlig pæn eller en genistreg. Noget en blind fuglekigger har flikket sammen en mørk aften. De kunne lige så godt have bibeholdt et-tallet og i reglerne forklaret, at den er en joker eller kan bruges til at byde Pacos med. Det ændrer jo intet at de smider en Tukan på terningen.

I æsken finder man også et meget lille og tyndt regelhæfte. Jeg tror jeg har set toiletpapir som er af bedre kvalitet end dette regelhæfte, men hæftet forklarer fint reglerne, hvilket vel også er meningen med sådan et hæfte. Sidst men ikke mindst (det er faktisk den største ting i kassen) finder man en stofpose, men jeg fatter ikke hvorfor denne pose er her. En tynd stofpose som af en eller anden grund kun har illustrationer på en side. Jeg tror at denne pose er beregnet til at man kan smide terninger og bægre i, for så at lukke posen ved hjælp af et bånd i toppen. Hvorfor i alverden skal jeg gøre dette? Jeg har jo æsken til at opbevare komponenterne i, hvorfor skulle jeg vælge at smide æsken ud og opbevare det i en tynd stofpose istedet, specielt når man tænker på at æsken er den fedeste del af hele pakken.



Perudo eller Liar´s dice er spil som blev opfundet i det 15. århundrede i inka riget, herefter spredte det sig til resten af sydamerika og senere hele verden. Stephen Fry sagde engang ”Perudo is the second most addictive thing to come out of South America”, altså jeg tror næsten at han var afhængig af det produkt som var på første pladsen da han sagde denne sætning. Bevares spillet har sin charme og kan sagtens være sjovt, men det kræver at man har bægre fulde af alkohol ved sin side når man spiller Perudo, det er et spil som spilles bedst på en mørk bodega eller en kro ude ved den jyske vestkyst, hvor man så kan vædde om smågrise, overalls og træsko, hvis man er til den slags.


Lige en sidste ting, inden jeg slutter denne anmeldelse. Jeg lagde mærke til at der stod 2 navne uden på æsken ”Cosmo Fry og Alfredo Fernandini”. Min første tanke var at der havde været hele to designere inde over dette produkt, men nej det kunne virkelig ikke passe, det kræver ikke 2 hoveder at tage et ældgammelt spil og give det nyt tøj på. Så jeg googlede dem selvfølgelig, da det lød alt for urealistiskt at der skal to til at danse den her simple tango. Google oplyste mig at det er navnene på de 2 personer som har importeret spillet til England, for herefter at tage patent på det. Så det er simpelthen bare et krav at alle Perudo udgaver skal have deres navne påtrykt.Det gør ikke spillet bedre, men jeg kunne smide tanken om at der havde været mere end en person til at udvikle det her produkt jeg har fået tilsendt.


Det er faktisk svært at sætte en karakter på spillet Perudo, da jeg jo bare sidder med endnu en udgave af et ældgammelt spil. Skuffelsen, da jeg åbnede æsken, kunne jeg have undgået ved at læse lidt op på produktet før jeg åbnede æsken, så havde jeg nemlig vidst det bare var endnu en ugdave af et spil jeg allerede var bekendt med. Perudo/Løgn/Snyd/Tænkeboks i det rette selskab kan sagtens snige sig op på 4 lamaer, MEN... den her sølle udgave af spillet som jeg har fået tilsendt kan jeg ikke smide mere end en enkelt lama efter. Kvaliteten og kreativiteten ved dette produkt er så ringe, at jeg slet ikke kan anbefale produktet, jeg er sikker på at de fleste folk allerede har terninger og bægre derhjemme, brug hellere dem end at smide penge efter den her udgave af Perudo.

 
Kvaliteten og kreativiteten ved dette produkt er så ringe, at jeg slet ikke kan anbefale produktet, jeg er sikker på at de fleste folk allerede har terninger og bægre derhjemme, brug hellere dem end at smide penge efter den her udgave af Perudo.
0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page