top of page
  • Aili

Tiny TownsFakta

Udgiver: AEG Udvikler: Peter McPherson

Du er udnævnt borgmester i en lille by inde i skoven hvor de små dyr der lever i krat og træer, ønsker at eksistere i et samfund hvor de ikke møder trusler og fare fra større rovdyr omkring sig. Byen er lille, og består endnu ikke af de essentielle dele der kendetegner en by, huse f.eks. Det er så her du kommer ind i billedet. Byggematerialer til drømmehusene er spredt for alle vinde. Du tager hvad du kan få, og du siger aldrig nej til materialer, du skal nok finde på noget. Dyrene har brug for at komme på markedet og købe mad, og hente vand fra brønden og måske en dag komme i teateret. Drømmen for den perfekte by er stor, Tiny Towns handler om at bygge en by på 16 små felter ved hjælp af byggematerialer som man ikke helt bestemmer over. For at bygge skal man gøre brug af 5 materiale typer, Træ, hvede, mursten, glas og sten. Cottage kortet er turkis farvet og ligges på bordets midte længst til venstre.Hver bygningskategori har 4 kort at vælge imellem (undtagen den lyserøde den vender jeg tilbage til.). Bland de 4 kort i hver kategori, og træk et kort fra hver farve og placer kortene med billedsiden opad på linje med dit cottagekort, og læg resten af kortene tilbage i kassen, du skal ikke længere bruge dem.De lyserøde kort er monumentkort. Bland kortene og uddel 2 kort til hver spiller, resten af bunken skal tilbage i kassen. Spilleren skal nu tage stilling til hvilket kort de vil arbejde med og smide den anden ud, kortet er hemmeligt for andre end dig selv indtil du i al hemmelighed får færdiggjort dit mindesmærke så vender du det med billedsiden opad så alle kan se det. Det var opstillingen. Nu starter spillet.Spillet kan spilles på flere måder, og har også en solovariant hvis man ønsker at prøve det, men i en spilgruppe med to eller flere deltagere kan i vælge de mest almindelige:

1: i kan aftale at hver gang det er jeres tur, at i selv bestemmer hvilket materiale i skal trække. Hver gang en deltager siger en materialetype skal alle trække præcis den.

2: Spillet indeholder en stak kort med billeder af byggeressourcer. Bland kortene, og vend det første kort hvor alle tager den ressource og begynder at bygge, det gør i også i 2. runde, men i jeres 3. runde lægges den hvide hammer ned, som betyder i nu har retten til at tage en valgfri ressource hver for sig. Dernæst vender i et nyt kort osv. Og løber i tør for kort så vender i bunken med materialer, og starter forfra.Bygninger til din by kan bygges spejlvendt, på siden, på hovedet så længe materialerne er præcis som mønstret viser. Du kan ikke få godkendt en bygning ved at sige de har de rette ressourcer men er lagt forkert. Husene kan give store fordele, eller store ulemper. Igennem spillet trækker i ressourcer og går efter bygningsmønstre i håber i kan bygge færdig i jeres by. Under spillet kan i blive tvunget til at skifte taktik og gå efter andre bygninger fordi jeres ressourcer tvinger jer til det. Det skaber naturligvis spændinger mellem deltagerne i spillet at nogen finder fordele og andre ulemper i spillets mange byggefacer. Tiny Towns giver forskellige point fordele til bygninger hver gang i starter et nyt spil, det giver spillet dybde, og kan føles nyt for hver runde.Et eksempel ses her hvor springvandet og brønden har det samme mønster og figur, men hvis de kort trækkes over to forskellige spil som jeres startkort så betyder det to forskellige ting når i vælger at bygge det. Springvandet giver 2 point hvis det er bygget ved siden af et andet springvand og brønden giver et point hvis der er bygget en hytte omkring den. Begge bygninger vil betyde ingen point hvis du ikke opfylder kortets krav i de to respektive spil. På den måde ændrer spillet sig markant for hvert spil, selvom ressourcetrækningen foregår på samme vis hver gang. Spillet er slut når du ikke kan bygge mere, eller helt vælger at stoppe med at bygge. Dog kan alle andre i spillet spille videre indtil de heller ikke kan hverken bygge eller lægge en ressource ned på deres plade.Den med flest point vinder, og scoren afhænger af hvordan du har klaret dine placeringer af dine bygninger i forhold til de andre deltagere. Spillet indeholder en flot pointscore blok hvor du kan skrive point ind for hver spiller når spillet er slut.


Vurdering

Designet af spillet er rigtig flot. Designet er kassen er rigtig tiltalende, og alle bygningskort er et kunstværk i sig selv. Brikkerne samt pladerne er af god kvalitet, og det er helt sikkert med at øge underholdningsværdien i Tiny Towns. Tematikken om byen i skoven til de små dyr er god, men du mærker ikke rigtig dyrenes tilstedeværelse og evt. indflytning i husene imens du spiller. Jeg lagde ikke engang mærke til det handlede om dyr til at starte med. Tiny Towns er et spil hvor du har mange muligheder for at variere spillets mønstre og pointfordele så det føles forskelligt hver gang. Og hvis du er interesseret i at udvide dit Tiny Towns, så eksistere der en del udvidelsespakker hvis nye indhold nemt kan få plads til i dit første eksemplar af Tiny Towns uden du skal skabe ny plads på hylden til endnu en kasse. Jeg har nydt at spille hovedspillet. Jeg følte mig godt underholdt, selvom spillet ikke nødvendig opnåede gudestatus hos mig, så var det heller ikke på nogen måde et ringe spil. Tiny Towns er ikke så meget et samtale spil hvor man taler hen over sin plade med de andre. Du hører grynt når andre er trætte af en ressource de ikke kan bruge, eller jubel når det lykkedes, men mest af alt er du meget fokuseret på at holde styr på sin egen plade. Det lyder måske en smule som om jeg beskriver et banko spil, men banko kan også være mægtig sjovt. Der er dog ingen sidegevinster i Tiny Towns når nogen får bygget en bygning, men det kan i jo selv indføre hvis i vil. Spillet er fra 1-6 spillere fra 14+, og kan tage op til 45 minutter at spille. Spillet er nemt at forstå, men samtidig er det et hjernevrider spil hvor du skal holde styr på du samler på bygninger du kan bruge til noget, og selvom spillet giver frihed til man gerne må spejlvende mønstre og vende dem på hovedet og dermed få byggetilladelse til din by, så er den del af min hjerne i stykker og kan kun lige overskue at dreje et mønster en lille smule før jeg taber pusten over hvad jeg egentlig var igen med, og hvad gør jeg med den her mursten når jeg nu tydeligvis er to glas fra at score mest. kan du lide et let ressourcebyggende spil? Så er Tiny Towns måske noget for dig.

 

Et godt spil som vi anbefaler, også til fuld pris.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

Comments


bottom of page